Over Joanne Verhaagen

Als beeldend kunstenaar en cultuurverbinder geloof ik dat de wereld er een stuk mooier door wordt wanneer lokale cultuuruitingen zichtbaar worden. Neem als voorbeeld een 70 jarige man uit Hoogeveen die ik vorig jaar leerde kennen. Hij maakte al tientallen jaren houten muziekinstrumenten maar verstopte ze op zolder. Niemand die ze zag. Totdat hij vorig jaar zijn instrumenten toonde tijdens een voorstelling over zijn wijk. Zijn buurtgenoten waren verrast en er ontstond een verbinding die er daarvoor nog niet was geweest. Hierna kreeg hij in zijn wijk dagelijks complimenten en praatjes op straat. Kijk, hier wordt ik nou blij van!

 

In mijn werk als cultuurverbinder geniet ik het meeste van het proces dat maakt dat mensen zich verbinden aan elkaar. En dat kan op allerlei manieren: samen een grote houten constructie bouwen, verhalen delen of samen koken.

Daarnaast maak ik ook beeldend werk rondom papier dat de grens opzoekt van het oude ambacht (papier maken, marmeren, boekbinden) en nieuwe technieken en materiaalcombinaties. Ik haal veel van mijn inspiratie uit mijn tuin: de pigmenten die de bloemen geven, de afdruk van de bladeren en het geluid en de geur van regen. Zie voor mijn werk ‘Portfolio’.

 

Ook heb ik een toekomstdroom: een cultureel buurtcentrum opzetten waar de lokale cultuur en diversiteit gevierd wordt. De droom en het ontwerp zijn in volle gang. Lees je mee? Kijk op ‘Buurtcultuur’.

 

 

CV
CV